Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní navigaci Přeskočit na zápatí (patičku)

Plánované odstávky elektřiny

Pouze pro CZ LOKALIZACI

Systém ISPadmin jsme rozšířili a dále postupně rozšiřujeme o kontrolu naplánovaných výpadků elektřiny na zaevidovaných POPech dvou distributorů v ČR.

Distributor je určen podle vymezeného území a mezi hlavní distributory v ČR patří:

  • ČEZ Distribuce [od 5.35 beta1] – působí na území devíti krajů (Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezký) – viz graficky na mapě níže
  • EG.D (E.ON) [od 5.35 beta2] – jižní regiony ČR (jižní Morava, jižní Čechy, Zlínský kraj a Vysočina) – viz graficky na mapě níže
  • PREdistribuce – distribuce elektřiny v Praze a Středočeském kraji (prozatím nepodporuje strojové zpracování dat plánovaných odstávek)
Rozvržení distribučních soustav v ČR
Rozvržení distribučních soustav v ČR

Dle §25 odst. 5 zákona č. 458/2000 Sb. Energetický zákon je (mimo jiné) provozovatel distribuční soustavy povinen oznámit započetí a skončení omezení nebo přerušení dodávek elektřiny způsobem v místě obvyklým nebo s využitím elektronických komunikací a uveřejňovat způsobem umožňujícím dálkový přístup, nejméně však 15 dnů předem.

Oznámení může být na domovních dveřích nebo na úřední desce obecního úřadu, častěji dnes distributor o přerušení dodávky energie informuje přes vlastní kanál formou SMS, e-mailem, informací na webu nebo ve vlastní mobilní aplikaci, kde své klienty s dostatečným předstihem informuje o plánovaných odstávkách elektřiny.

Důvodem pro krátkodobé přerušení dodávky elektrické energie mohou být nutné opravy a údržba elektrického vedení, sloupů a stožárů.

UPOZORNĚNÍ:
Výběr správného distributora elektřiny pro jednotlivé POPy probíhá ve výchozím nastavení automaticky dle okresu (systémově napevno dle oblasti). V případě, že konkrétní POP spadá do oblasti jiného distributora, bude možné v budoucnu (po implementaci EG.D) jednotlivé POPy ručně přepnout na jiného distributora. Je možné u konkrétních vybraných POPů kontrolu naplánovaných výpadků elektřiny ručně vypnout.

Informace

Informace a upozornění o nově vyčtených nebo stále aktuálních plánovaných odstávkách elektřiny jsou dostupné na několika místech v systému.

Notifikační centrum

V notifikačním centrum v sekci Syst. upozornění je k dispozici informace o počtu zasažených POPů naplánovanou odstávkou.

Syst. upozornění na plánované odstávky elektřiny na POPech
Syst. upozornění na plánované odstávky elektřiny na POPech

Přehled POPů

V přehledu POPů je, k jednotlivým POPům ve sloupci tabulky – Plánovaná odstávka elektřiny, k dispozici informace o existenci odstávky nebo důvod proč není možné odstávku ke konkrétnímu POPu zjistit (nekompletní údaje).

Informace o plánovaných odstávkách elektřiny v přehledu POPů
Informace o plánovaných odstávkách elektřiny v přehledu POPů

Karta POPu

V detailu konkrétního POPu je ve formě alertboxu k dispozici informace o stavu naplánovaného výpadku. V případě POPu v oblasti ČEZ distribuce je k dispozici i oficiální dokument s detailem dotčené oblasti.

Oznámení o plánované vícenásobné odstávce elektřiny v detailu konkrétního POPu  u ČEZ distribuce
Oznámení o plánované vícenásobné odstávce elektřiny v detailu konkrétního POPu u ČEZ distribuce
Příklad oficiálního dokumentu ČEZ Distribuce s detailem a podrobnými informacemi dotčené oblasti
Příklad oficiálního dokumentu ČEZ Distribuce s detailem a podrobnými informacemi dotčené oblasti

Email

Nově zjištěné odstávky jsou pravidelně každý den zasílány na emailovou adresu uvedenou v klíči admin_email (Nastavení –> Syst. nastavení –> Obecné).

Emailové upozornění na nově vyčtené plánované odstávky elektřiny na POPech
Emailové upozornění na nově vyčtené plánované odstávky elektřiny na POPech

Dashboard

Na stránce Dashboard, v tabulce ve widgetu Odstávky elektřiny na POPech je k dispozici seznam platných, nebo ze strany distributora dopředu zrušených plánovaných, odstávek elektřiny na jednotlivých POPech, včetně prokliku na oficiální dokument distributora dotčené oblasti (pokud je k dispozici).

Seznam naplánovaných/zrušených odstávek v tabulce widgetu v dashboardu
Seznam naplánovaných/zrušených odstávek v tabulce widgetu v dashboardu

Distributoři elektřiny

Aktuálně jsou v systému ISPadmin k dispozici informace o plánovaných odstávkách elektřiny od ČEZ Distribuce a EG.D.

ČEZ Distribuce

Předpokladem pro korektní vyčtení naplánovaného výpadku na adresním místě/parcele (POPu) v oblasti spravované ČEZ Distribuce je:

  • Platná a správná adresa u POPu – na jejím základě se určuje automaticky distributor pro POP (dle okresu)

nebo pokud místo, kde je POP umístěn nemá adresu:

  • Parcelní číslo a město u POPu – u parcel v katastrálním území, ve kterém jsou pozemky vedeny ve dvou číselných řadách, se označení, v případě stavební parcely (např. – St. 152, St. 452/12) zadává do systému ISPadmin pouze číselně (kmenové číslo nebo kmenové číslo a poddělení) = bez St.

EG.D

Předpokladem pro korektní vyčtení naplánovaného výpadku na adresním místě/parcele (POPu) v oblasti spravované EG.D je:

  • Platná a správná adresa u POPu – na jejím základě se určuje automaticky distributor pro POP (dle okresu)
  • EAN odběrného místa u POPu – pro jednoznačné určení místa, na kterém je naplánován výpadek elektřiny (např. 859182400207125297)